Genomälskad

I början av detta nya år har jag läst en av Bibelns mest märkliga böcker: Höga Visan. Det handlar om åtta kapitel ren kärlek. Boken är skriven av kung Salomo vars namn betyder ”fridsam”. Han kallas också ibland för ”Jedidja”, ett namn som betyder ”Herrens älskling”. I Nya Testamentet nämner Jesus Salomo bl.a. i bergspredikan då han beskriver liljorna på marken och säger: ”Inte ens Salomo i all sin prakt var klädd som en av dem” (Matt. 6:29). Salomo var son till kung David och när drottningen av Saba, kvinnan från Jemen på arabiska halvön, kom för att hälsa på honom blev hon helt fascinerad av hans vishet. Och denna visa, insiktsfulla man är samtidigt proppfull av kärlek. Vilken kombo!

I Höga Visan beskriver Salomo vad brudgummen, bruden samt vännerna säger. Brudgummen är en bild på Gud och bruden en bild på Israel eller församlingen. Det som fascinerar mej är att bruden, församlingen, i texten är så säker på att vara fullständigt genomälskad. ”Mörk är jag men vacker”, säger hon om sig själv. ”Dra mig med dig”, ber hon. Hon är älskad men vill ha mer. Hon är genomrotad i kärlek men ändå inte mätt. Det är min bön för det nya året: Att bli 100% övertygad om att vara genomälskad av Gud och samtidigt våga be om mer.

Och brudgummen, Gud, i texten är inte sen att gensvara: ”Du är den skönaste…”. Den tanken tar vi emot idag. Älskad och välsignad. Det är vårt namn.

Pastor Camilla